Växande intresse för odling
Att odla själv kan vara både frustrerande och tillfredsställande. Nu börjar odlingssäsongen ta fart och Järfälla i fokus har träffat Karin Jonsson på koloniträdgårdsföreningen Dataängen.
Vårsolen skiner över Dataängens koloniträdgårdar när trädgårdsentusiasten Karin Jonsson visar runt bland föreningens 116 trädgårdslotter. Hon berättar om olika odlingar, växthus och odlingsmetoder.
‒ Här har någon testat med papper och torrt gräs, det ska bli intressant och se hur det blir, säger Karin Jonsson.
Hon stannar till och byter några ord med andra odlare som är i full färd med att förbereda för säsongen. De flesta lotter är fortfarande gråa då april var en kall månad men Karin Jonsson hoppas att det tar sig i majvärmen.
Karin Jonsson har två lotter och har odlat i Dataängen sedan 1989. Hon beskriver det som mycket arbete men att det är skönt att få vara utomhus och en tillfredsställelse att odla själv, experimentera och se vad som kommer upp.
‒ Det bästa är förväntan. Jag har varit isolerad, då är det även skönt att komma hit och prata med folk på avstånd.
Hon visar entusiastiskt runt i sin trädgård där hon bland annat odlar vitlök, jordärtskocka och jordgubbar, hon tycker det är roligt att odla nya saker.
‒ Sparris hade jag hört var svårt att odla, men för några år sedan grävde jag ner några plantor, som växte till sig.
Intresset för att odla ökar, om det beror på coronapandemin eller inte är svårt att säga menar Karin Jonsson, men det senaste året har ett 20-tal personer tillkommit i kön för en egen lott i Dataängen.
‒ Det har klart blivit en ökning men några står kvar i kön sen gammalt. Det är ett populärt intresse och folk släpper inte sin lott i första taget.
Vilka är dina bästa tips för nybörjare som vill börja odla?
‒ Börja inte för stort och ta på dig för mycket, utan börja i liten skala och se vad du tål. Det är viktigt att inte ha för höga förväntningar, utan vara glad om det kommer upp något.
På lotten bredvid Karins Jonssons, håller Kostas Tsinaridis på att fixa och dona med sin trädgårdslott, som han har haft i Dataängen sedan fyra år tillbaka.
Vad är dina bästa tips för nybörjare?
‒ Att börja odla enkla saker. Om man har barn är det bra att odla sådant som barnen tycker är roligt, som morötter, hallon och jordgubbar, säger Kostas Tsinaridis.
”Ärtor tycker barnen är roligt att peta upp” flikar Karin Jonsson in med och samtalet övergår i olika förslag på grönsaker som är kul att odla och båda kommer fram till att rödbetor är ett måste.
Olle Strandberg
olle.strandberg@jakobsbergsfolkhogskola.se