MatNyheterSamhälle

​​Fortsatt prisökning på livsmedel väntar – även i Järfälla

Köttpriset ökar med tio kronor kilot varje vecka. Tomater går för 45 kronor kilot och kaffet har blivit 30 procent dyrare jämfört med för ett år sedan. Den ökade inflationen drabbar både livsmedelsbranschen och konsumenterna hårt. Livsmedelsförsäljaren Alan Guwerl i Jakobsberg har tvingats höja priserna.

Ett strandat fartyg, covid-19 och Rysslands invasion av Ukraina har bidragit till en ökad inflation. Det drabbar konsumenterna hårt genom drastiskt ökande livsmedelspriser. Alan Guwerl, 29 år, är säljare på Järfälla Grossen i Jakobsbergs centrum sedan fyra år tillbaka. Han konstaterar att han aldrig har varit med om en så stor prisökning på livsmedel som den vi ser idag. 

Hur har prisökningen påverkat er försäljning?
– Det är mycket mindre försäljning. Förut brukade kunderna köpa 4-5 kilo äpplen varje gång de handlar. Nu kan de inte handla lika mycket och köper bara 1 kilo.

Järfälla Grossen köper in varor från hela världen men främst från Turkiet och Holland. För ungefär en månad sedan märkte Alan Guwerl hur priserna började stiga och han berättar att varje måndag när köttleveransen kommer så har priset ökat med tio kronor per kilo.

Vilka varor påverkas?
– Alla. Bensin och diesel har också gått upp i pris så transporten blir dyrare. Den svenska kronan har gått ner samtidigt som euron har gått upp och vår grossist handlar med euro. Det gör att det blir dyrare för oss att köpa in varor nu.

Alan Guwerl, säljare på Järfälla Grossen. Foto: Stella Svärd

Hur reagerar kunderna på prisökningen?
– De undrar såklart varför. Vi försöker förklara så gott vi kan att vi inte kan göra något åt den.

Hur tror du att det kommer se ut om ett år?
– Allt kan hända. Det är lite bättre den här veckan i jämfört med veckan innan. Förra veckan kostade tomaterna 45 kronor kilot och idag kostar de 24.90 kronor kilot. Det kanske blir bättre.

30 miljarder i ökade kostnader

En person som definitivt inte tror att det kommer bli bättre är Ulf Mazour, en av grundarna till prisjämförelsetjänsten Matpriskollen. Han kan inte se någon vändning. Snarare kommer vi att få ändra våra konsumtionsvanor, konstaterar han.

Varför ökar priserna på livsmedel just nu?
– Priserna har egentligen ökat sedan i höstas, men det är nu vi ser det. Förra våren strandade containerfartyget Ever Given i Suezkanalen och blockerade den. Det ledde till att delar av fraktmarknaden stannade upp och skapade en dominoeffekt som har lett till att hela marknaden är helt ur spel. Samtidigt var det en pandemi och båtar fick inte komma in i Kalifornien på grund av restriktioner. Detta ihop med höjda energipriser och kraftigt ökad efterfrågan på många råvaror har gjort att produktionskostnaderna gått upp.


Vilka varor påverkas mest?
– Jordbruksprodukter. Gödselpriserna gick upp med 160 procent i höstas och det gör att skördarna kostar mer. Allt som bönder producerar som till exempel mejeriprodukter, kött, spannmål, pasta och bröd kommer att fortsätta att öka i pris.

Om du jämför med för ett år sedan, vad är det för skillnad i prisökningen?
– Första januari i år hade priserna stigit med en procent i jämförelse med förra året. Nu i april är vi uppe på en fyraprocentig ökning. Det ökar cirka en procent per månad och varje procent kostar svenska folket över tre miljarder kronor. När det här året är slut kommer vi kanske att ligga på en tioprocentig inflation på mat, det blir i så fall 30 miljarder kronor i ökade kostnader.

Ulf Mazour, en av grundarna till Matpriskollen Foto: Matpriskollen

Hur tror du prisutvecklingen kommer se ut om ett år?
– Vi har ju kriget i Ukraina sedan en månad tillbaka och följderna av det kommer vi att känna av till sommaren och hösten. Jag gillar inte att vara pessimistisk, men jag ser inget som gör att det skulle vända. Vi kommer istället behöva vänja oss vid att maten blir mycket dyrare och helt enkelt ändra vårt sätt att leva.

Hur ska man tänka som privatperson när man handlar?
– Du ska göra en inköpslista och hålla dig till den, butiken är gjord för att du ska vilja köpa mycket annat. Titta efter extrapriserna. Handlarna kommer slåss om kunderna framöver så det är viktigt att hålla koll på var de bästa priserna finns. Sätt kylskåpet på fyra grader istället för åtta. Det är ett bra sätt att få varorna att hålla sig längre.

Stella Svärd

stella.svard@jakobsbergsfolkhogskola.se