FamiljSenasteSportTräning och hälsa

Blindhockey i Järfälla fortsätter – men önskar flera spelare

 2020 fick Sverige sitt första blindhockeylag. Då var Järfälla i fokus på plats och träffade deltagare och arrangörer.  Hur har det gått för de synskadades hockeylag från Järfälla, och vad har varit de största utmaningarna de senaste två åren? Vi frågor Thomas Barklund, ordförande i Järfälla Hockey.

Hur har det gått sen sist?
Nu är vi äntligen igång på riktigt och det rullar på mera kontinuerligt. Vi hade hoppats på att kunna träna en till två gånger i månaden och det gör vi nu. 

Hur många är ni som tränar?

– Oftast är vi sex till sju stycken och vi ser gärna att vi är flera, men det är svårt att få tag i spelare.

Vad har ni försökt göra för att rekrytera flera spelare?

– Vi har blant annat gjort inslag i radion och haft en rekryteringskampanj under sportlovet där sex av spelarna från juniorlagen hjälpte till. Det gjorde vi i samband med föreningen, Unga med synnedsättning.

Thomas Barklund, ordförande för Järfälla HC och Stefan Gahne från Stockholms Parasportförbund
Foto: Lasse Persson, Sveriges Radio. Fredrik Sandberg, TT.

Vilka utmaningar har ni stött på i rekryteringen?

– Det kan vara svårt med GDPR till exempel, för att vi vill rikta oss mot de som har synskador, men det är inte alltid lätt att veta exakt vem dessa personer är. Vi har också provat rekrytera från några fotbollslag, då blir utmaningen att de inte är så bra på att åka skridskor. 

Hur märks det att ni som förening gör en skillnad?

– Vi har ett exempel på en spelare som har varit på alla träningar sen vi började. Hans familj ändra sina semesterplaner för att det ska passa med träningen. Han spelade hockey som barn innan han blev synskadad, så det känns bra att vi kan göra något för att han och andra fortfarande kan hitta glädjen i ishallen. 

Kristian Bruun

kristian.bruun@jakobsbergsfolkhogskola.se