NyheterSenaste

Permitterade skolkocken byter sleven mot penseln

En av åtgärderna för att minska smittspridningen av covid-19 är att all vuxenutbildning nu sker på distans. Över en natt fick skolkocken Hans Sandström, på Jakobsbergs folkhögskola, mindre på sitt fat – och blev deltidspermitterad.

Jakobsbergs folkhögskola är sedan slutet av mars en ödslig syn. Till följd av covid-19-utbrottet sker undervisningen, som för alla vuxenutbildningar, på distans. Lärarna har fullt sjå med digitala lektioner, men andra delar av personalen står sysslolösa. Hans Sandström är kock och köksansvarig på skolan, och är numera deltidspermitterad.

– Jag har känt mycket oro kring hur det här ska sluta. Tänk om jag blir av med jobbet? Jag hoppas såklart att skolan kan öppna igen till hösten. Vi får se hur det blir, det finns inte mycket att göra åt saken, säger han. 

Runtom i Sverige ökade antalet varsel om uppsägning eller permittering från omkring 6 500 till 82 300 personer mellan februari och april. Coronakrisen är orsaken bakom den drastiska ökningen. 

Hans Sandström jobbar tills vidare på fyrtio procent, alltså sexton timmar i veckan. Kocken har arbetat på folkhögskolan sedan 2018 och lagar, tillsammans med sina kökskollegor, vanligtvis maten varje dag. Innan virusutbrottet serverade skolan obligatorisk lunch till de hundratals elever som studerar där. Nu ser arbetet för kökspersonalen annorlunda ut, för utan elever på skolan finns inga magar att mätta. Hans Sandström lägger istället sina arbetstimmar på att göra om i köket – han målar och flyttar runt bland redskapen.

– Det är väldigt segt och jag känner mig omotiverad. Det roliga med det här jobbet är ju att laga mat och att hålla ett högt tempo.

Till sommaren planerar skolan, trots coronautbrottet, att öppna ett kafé på gården. Borden kommer att stå utomhus och med stora mellanrum för att minska risken för smittspridning. Hans Sandström står vid rodret för planeringen.

– Nu när jag har kaféet att fixa med känner jag lite mer motivation igen. Jag kommer att baka, laga mat och fixa i ordning allting.

Trots att kocken försöker hålla modet uppe blickar han längtansfullt tillbaka på vardagen innan undervisningen gick över till distans.

–  Det jag saknar mest är lite kollegor att snacka med. Vissa lärare är här, men många jobbar hemifrån och de som är på skolan sitter utspridda i de olika husen. Det blir ganska tråkigt.

Text och bild: Jenny Nyman
jenny.nyman@jakobsbergsfolkhogskola.se