KrönikaSamhälle

Jakobsberg – mer än bara ett ortsnamn

Det kändes som sommarens hetaste dag när jag vandrade uppför den branta grusgången som leder till Jakobsbergs folkhögskola. I all sin prakt stod den anrika herrgårdsbyggnaden där och väntade på mig. Första dagen på journalistlinjen skulle precis ta sin början.

En grupp förväntansfulla elever hade redan samlats. Alla tedde sig lika förvirrade. Vilka skulle gå samma kurs? Vem skulle man vända sig till för att småprata med under tiden vi väntade på direktiv? 

Allt var nytt. Spännande men samtidigt lite skrämmande. 

Redan på 1660-talet uppfördes den första byggnaden på berget. Det var Brita Cruus af Gudhem, barnbarn till rikskanslern Axel Oxenstierna, som lät bygga den till minne av sin make Jakob Lilliehöök af Fårdala. Han hade stupat i krig och den då blott 16-åriga änkan ville hylla sin make genom att bygga ett hus. Där och då fick gården och orten sitt namn, Jakobsberg. 

Brita var en självständig ung kvinna som gick sin egen väg. Hade hon gift om sig så hade hon blivit omyndigförklarad och det var inget alternativ för denna driftiga kvinna. 

Istället såg hon till att bli ägare av många av södra Järfälla sockens gårdar. 

Före Jakobs död hade Brita hunnit bli gravid och sju månader efter att maken avlidit föddes Jakobina Catharina Lilliehöök. Det var meningen att hon skulle ta över gården men hon dog 20 år innan Brita, som bodde kvar fram till sin död år 1716. Istället blev det Britas dotterdotter Brita Sofia Horn af Marienborg som tog vid. Gården såldes sen vidare flera gånger och 1919 beslöt så ägaren Karl Petander att grunda en folkhögskola på platsen. 

Jakobsbergs folkhögskola – 100 år av utbildning Foto: Helena Holgersson

På det som kändes som sommarens hetaste dag stod vi nu där. Blivande journaliststudenter. I färd med att börja en ny fas i livet. Med pennan i hand, och med samma känsla av driftighet som Brita själv, kände vi oss förhoppningsfulla inför framtiden.