KulturNöje

Vad hände med tavlan?

2019 tog Emma Feldman (M) beslutet att plocka ner tavlan I Amelins anda som sedan 1981 prytt Järfällas kommunfullmäktigesal. Trärelifen som är gjord av Lenny Clarhäll representerar, enligt Emma Feldman, symboler för antidemokratiska värderingar. Men vart hamnade tavlan sen? 

Det är svårt att vid första anblick förstå de upprörda rösterna när man ser den stora jordfärgade tavlan. Men det är en lite detalj, inristad i ena hörnet, som har gjort att tavlan har hamnat i hetluften: Karl Marx bok Kapitalet. Det är den detaljen som under 2019 spelade huvudrollen i debatten kring politikernas makt över konsten i kommunen. Bo Leinerdal, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla, var öppet kritisk inför Feldmans beslut att ta ner tavlan. 

– Jag blir mållös. Man är verkligen ute på ett farligt plan när de styrande ska besluta att plocka ner de tavlor de inte tycker om. Nu ansluter man sig till de krafterna som vill censurera konst, sa han i en intervju till Mitt i. Men vad hände med tavlan sen?

I Höga salen på Jakobsbergs Folkhögskola hänger nu verket. Den togs in i december 2019 av skolans dåvarande rektor Ola Larsson 

-Jag tycker det var konstigt att de bestämde att ta ner den, det finns en ide att politikerna ska hålla sig en armlängds avstånd till konsten, de kan inte vara med och bestämma vad som ska visas. 

Ola Larsson

Ola Larsson tar avstånd från det kommunistiska budskapet som boken Kapitalet står för, men menar att för arbetarrörelsen har boken varit viktig. Han tycker det är historielöst av politiken att reagera så ideologiskt på tavlan. När I Amelins anda kom till skolan bestämde Ola Larsson för att ha ett seminarium om konsten, politiken och vikten av konstnärlig frihet. Skolan bjöd in representanter från Centern, Svenska PEN och Kro- konstnärernas riksorganisation. De bjöds på debatter och många kom till skolan för att se den omtalade tavlan.

– Jakobsberg Folkhögskola har varit del av arbetarrörelsen, tavlan sätter finger på något som har varit viktigt för skolan. Säger Ola Larsson.

Tavlan kommer hänga på skolan till 2022.

Omslagsbild: Caroline Svensson

Kajsa Sandberg

kajsa.sandberg@jakobsbergsfolkhogskola.se

Kajsa Sandberg