Veganska recept inför julen
Järfällas i Fokus redaktion har själva provlagat några gröna varianter av julbordets favoriter. Vegansk sill, honungsglaserade brysselkål och vegansk kola. Hitta din favorit!
Vegansk sill:
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 3 lagerblad
- 1 tsk salt
- 10 kryddpepparkorn
- En halv aubergine
- 1 rödlök
- 1 morot
Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Skär auberginen i sill-stora bitar. Skiva löken och moroten. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp. Låt svalna, häll i burkar och låt marinera över natten.
Rostade och honungsglaserade brysselkål:
- Brysselkål
- 1 dl olivolja
- Salt och peppar
- 2 dl honung
- 0,5 dl rödvinsvinäger
- 25 g smör
- 3-4 salladslökar
- Citronskal
Sätt ugnen på 220 grader. Dela brysselkålen på mitten. Lägg de i en skål tillsammans med olivolja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Placera brysselkålen med den runda sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen tills de får en gyllene yta, 20-25 minuter. Under tiden, värm honungen i en kastrull på medelvarm temperatur tills den blir bärnstensfärgad, 4-6 minuter. Sänk värmen och tillsätt vinägern. Rör hela tiden. Ha i smöret, salt och peppar. Rör tills allt smälter samman. När brysselkålen är färdiga, blanda ihop med honungsdressingen. Tillsätt hackad salladslök och toppa med rivet citronskal.
Veganska risbräck:
- 100 g mjölkfritt smör
- 1 dl kakao
- 1, 5 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 msk flingsalt
- 5 dl puffat ris
Smält smöret i en kastrull och rör ned allt utom det puffade riset. Låt puttra några minuter under omrörning. Ta bort från värmen och blanda ner det puffade riset. Häll i en form med bakplåtspapper, toppa med extra flingsalt. Låt stelna i kyla och skär sen rutor.
Veganska vita tryfflar med kokos och passionsfrukt:
- 200 g vegansk vit choklad
- 1 msk kokosgrädde
- 2 passionsfrukter
- 1/2 krm äkta vaniljpulver (kan uteslutas)
- en nypa salt
- 1/2 dl riven kokos
- ca 1/2-1 dl riven, rostad kokos att rulla i
Smält den vita chokladen över vattenbad. För över till en djup behållare (typ en sån som hör till stavmixern). Gröp ur innanmätet ur passionsfrukterna och ha i. Ha även i kokosgrädden, vanilj och salt. Mixa slätt med en kraftig stavmixer så att passionsfruktskärnorna krossas. Rör i kokosen. Låt stelna i kylskåp eller frys. Ta ut, rulla till bollar, rulla i rostad kokos. Förvara kylt.
Vegansk kola med havssalt:
- 1 vaniljstång eller 2 tsk äkta vaniljpulver
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl kokosgrädde
- 100 gram mjölkfritt smör
- 2 dl kokosgrädde, bara den tjocka delen.
- 200 g mörk vegansk choklad
- 1 dl honung eller agavesirap
- 1 tsk salt
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- Kakao, krossad polkagris eller något annat att rulla i
Vegansk chokladtryffel:
- 2 dl kokosgrädde, bara den tjocka delen.
- 200 g mörk vegansk choklad
- 1 dl honung eller agavesirap
- 1 tsk salt
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- Kakao, krossad polkagris eller något annat att rulla i
Smält chokladen över vattenbad och rör ned honung/agave. Låt svalna något. Rör ihop med kokosgrädden. Tillsätt salt och vanilj. Ställ i kylen eller frysen tills smeten stelnar. Rulla till bollar och rulla i kakao, krossad polkagris eller något annat du gillar.
Text och foto:
Felicia Hassan
felicia.hassan@jakobsbergsfolkhogskola.se