NyheterSamhälle

Inget studentfirande i år: “Supertråkigt”

Mösspåtagningen äger rum på fredag – utan storslaget firande. Studenten blir coronaanpassad även i år. Järfälla i Fokus har träffat en besviken elev på Järfälla Gymnasium.
– Ett värdigt avslut på gymnasieperioden hade betytt mycket, säger Kastanja Korpi, 18.

Sommaren närmar sig i rask takt, och med den kommer studenten. Men likt i fjol kommer firandet på Järfälla Gymnasium att reduceras: Inga studentskivor. Inga studentflak. Inga familjemedlemmar eller vänner på utspringet.

Förra året fördelades utspringet över fyra dagar och eleverna fick springa ut klassvis på skolans innergård. De som ville titta på fick kolla via en digital länk som skolan hade anordnat. Det är inte helt spikat hur det blir i år, men det lutar åt att det blir snarlikt förra året, berättar biträdande rektorn Cecilia Rustum.

Hon berättar att osäkerheten gjort avslutningen knepig att organisera.

– Det har varit ganska snabba vändningar. Ska vi vara på plats eller inte? Det har varit svårt för både elever och lärare, säger Cecilia Rustum.

Bildtext: Kastanja Korpi, 18, elev, Järfälla Gymnasium. Foto: Esaias Lundgren

Kastanja Korpi, studerar sitt tredje och sista år på samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och är dessutom ordförande i elevrådet på Järfälla Gymnasium.
– Det har varit ett annorlunda år, framför allt för att det har varit både distans- och närundervisning. Det har varit lite svårt att hålla koll på när man ska vara i skolan eller när man inte ska vara det, säger Kastanja Korpi.

När hon tänker tillbaka på förra året, när de dåvarande treorna skulle ta studenten, tyckte hon att det var synd om dem som inte fick ha ett ordentligt firande. Hon tänkte att det skulle lösa sig för hennes årskurs.
– Men så blir det ju inte, det har jag väl anat under en längre period, säger Kastanja Korpi.

Bildtext: Cecilia Rustum, 46, biträdande rektor, Järfälla Gymnasium. Foto: Esaias Lundgren

Biträdande rektorn Cecilia Rustum flikar in:
– Man kunde ju inte veta hur det skulle bli nu, men nog tänkte man att vaccinationerna skulle komma i gång i höstas och att man skulle kunna ha ett någorlunda normalt firande i år. När vi började närma oss sportlovet och läget inte hade blivit så mycket bättre i samhället, då började man nog fatta att detta blir svårt att genomföra.

Mösspåtagningen var helt och hållet digital på Järfälla Gymnasium förra året. Men i år kommer eleverna samlas fysiskt klassvis, på länk med de andra klasserna för att fira mösspåtagningen.
– Det finns väl några planer från vissa i klassen att även hitta på något efter skolan, men det är ju svårt. Man kan ju gå ut på krogen men de stänger ju tidigare än vanligt, säger Kastanja Korpi.

Under hösten 2020 började Kastanja Korpi och hennes klasskamrater att samla in pengar för både studentskivor och flak. Då kändes det bra, men när skolundervisningen övergick till distansundervisning mot slutet av november började det kännas ganska hopplöst, berättar hon. En del av pengarna har eleverna inte kunnat få tillbaka, men något som tynger henne utöver det är allt arbete som har varit i onödan.
– Vi har organiserat mycket och sålt saker. Men en del av pengarna som vi har fått tillbaka kommer vi kunna lägga på att ha en ordentlig champagnefrukost på studentdagen, säger Kastanja Korpi.

Hon förstår att ett riktigt studentfirande inte är aktuellt även om det känns surt.
– Vi samlas ju redan i klasserna och det är en del människor i skolan. Samtidigt får det vara folk på både gym och i gallerior till exempel. Men jag förstår varför. Det är bara supertråkigt att inte ens få ha ett riktigt utspring, säger Kastanja Korpi.

Från skolledningens håll har man försökt att stötta eleverna under den här tiden. Bland annat genom möten med studentgruppen där elevernas önskemål och förslag ventilerats.
– Vi förstår vikten av att få ett avslut som känns värdigt. Jag har uppfattningen av att avslutningen förra året ändå blev okej efter omständigheterna, säger Cecilia Rustum.

Vad skulle det ha betytt att få ha ett normalt studentfirande?
– Det hade betytt supermycket såklart. Att få ett ordentligt och värdigt avslut på gymnasieperioden. Man har kommit nära varandra i klasserna under de här tre åren och vissa kommer man kanske aldrig att träffa igen. Att få en ordentlig tid tillsammans, innan folk går vidare med sina liv. Och att få fira för all den tid man lagt ner på skolarbete.

Omslagsbild: (tv) Kastanja Korpi, 18 (th)Cecilia Rustum, 46.

Esaias Lundgren
esaias.lundgren@jakobsbergsfolkhogskola.se