LedareSamhälle

Hallå Mitt i Järfälla, vart tog ni vägen?

Om en månad flyttar Mitt i Järfälla sin redaktion med bevakningsområde norrort till Liljeholmen, där de samlar samtliga Stockholms redaktioner. Detta innebär alltså att Järfällas enda (!) reporter flyttar  – två mil söderut. 

Novembersolen lyckas så när lysa upp kanterna av det gråtunga molnlock som legat orörligt – i vad som snart börjar kännas som en evighet. Lapparna med information om hur man tipsar Järfälla i Fokus är laminerade och ska snart tejpas upp runt Jakobsbergs centrum.

Utanför matbutiken i Jakobsbergs centrum står en kvinna som välformulerat ringar in lokaljournalistikens kanske viktigaste uppdrag. Hon förklarar att det för henne är viktigt att få läsa om vad som händer i närområdet. Att få ta del av goda initiativ av engagerade medborgare. Att få läsa om de små sakerna som vi kan enas kring, sådant som tenderar att drunkna under de rikstäckande nyhetsmediernas domedagsrubriker. Att få känna gemenskap med sitt lokalområde och de som bor där. 

Kanske är det just detta som är lokaljournalistikens tyngsta uppgift. 

När två av våra reportrar deltog på kommunstyrelsens möte i veckan möttes de av politiker som ivrigt ville berätta om Järfällapolitikernas agenda. I kommunhuset hade ingen journalist satt sin fot på länge. Hur påverkar detta Järfällabornas upplevda närhet till kommunens demokratiska apparat? Hur skärmar detta lokalpolitiken från välbehövlig granskning? Kanske är det här någonstans det börjar lukta demokratihot.

Den tredje statsmaktens lemmar stympas en efter en. Osäkerhet kring mediestödets utformning sprider alltjämt osäkerhet i branschen. Möjligen kommer vissa av lokaltidningarna gynnas av den nya mediestödet. Kanske kommer det nya stödet gynna de Bonnier- och Schibstedt-ägda mediekonglomeraten.  Ingen verkar i nuläget riktigt veta.

Något vi däremot med säkerhet kan veta är lokaljournalistikens givna plats i en frisk demokrati.

Var är lokalreportrarna som promenerar till och från pendeln varje dag? Var är journalisterna som upptäcker detaljerna och nyanserna i det lokala vardagslivet? Var är journalisterna som handlar i den lokala matbutiken, med egna ögon ser de igenbommade butikerna i centrum eller som deltar på kommunstyrelsens möten?

Den här veckan var det vi – nästa vecka står rapporteringen lika stilla som innan.

Sebastian Stormgaard
sebastian.stormgaard@jakobsbergsfolkhogskola.se