Järfällapolitiker om sina arvoden: “Ska spegla ansvaret”
Aphram Melki (C), Therese Johansson (V) och Emma Feldman (M) uttalar sig om sina arvoden.
Kommunalråden i Järfälla tjänar mer än riksdagsledamöterna och nästan 50 000 kronor mer än järfällaborna. Vad tycker politikerna själva om sina höga arvoden?
I en artikelserie har Järfälla i Fokus granskat kommunalrådens ersättning och omställningsstöd. Både arvodena och fallskärmen är mer generösa i Järfälla än i riksdagen och flera andra kommuner i Stockholms län. Nu uttalar sig några av politikerna om sin syn på saken.
Aphram Melki (C)
Aphram Melki från Centerpartiet är första vice ordförande i kommunstyrelsen. Han berättar att kommunalrådens löner utgår från ministrarnas arvoden i regering, men att han själv inte var med och tog beslutet om nuvarande nivåer.
– Jag minns inte varför man gjorde den kopplingen till statsråden, men det fanns en stor majoritet i kommunfullmäktige.
Centerpartiets kommunalråd vill inte uttala sig vidare om sitt eget arvode, utan hänvisar till arvodeskommittén som tog fram förslaget.
– Jag hinner inte alltid sätta mig in i alla detaljer utan följer det förslag som ligger på bordet, säger Aphram Melki. När det här beslutet togs satt jag inte i kommunfullmäktige.
Aphram Melki (C). Pressbild/Järfälla kommun.
Emma Feldman (M). Pressbild/Järfälla kommun.
Emma Feldman (M)
Moderaternas oppositionsråd, Emma Feldman, är andra vice ordförande i kommunstyrelsen och får en ersättning på drygt 89 000 kronor i månaden. Det är nästan 20 procent mer än vad riksdagsledamöter har i grundarvode. Hon säger att det är rimligt.
– Man är vald för fyra år och sen har man ingenting efter det, så det går inte att jämställa med en anställning. Nivån på arvodet och omställningsstödet är tänkt som kompensation för att vi saknar anställningstrygghet.
Emma Feldman tycker också att det är fel att jämföra kommunen med riksdagen.
– Det finns riksdagsledamöter som inte ens sitter i utskott. Sen finns det kommunalråd i styret här som saknar tydliga ansvarsområden. Till exempel Vänsterpartiet och Centerpartiet. Jag tycker att arvodet ska spegla ansvaret. Kommunstyrelsens ordförande och oppositionsledare har tyngre uppdrag.
Solna kommun har samma grundarvode som i riksdagen, är det tyngre att styra Järfälla än Solna?
– Andra kommuner får svara för sina egna arvoden. Järfälla är en större kommun.
Det skiljer knappt tusen invånare mellan Solna och Järfälla kommun.
Therese Johansson (V)
Vänsterpartiet röstade nej när kommunfullmäktige antog nuvarande arvoden i juni 2022. De fick medhåll från Sverigedemokraterna om att utgå från riksdagsledamöternas istället för statsrådens arvode.
– Politiker ska inte leva i en ekonomisk verklighet som är långt ifrån gemene man, säger Therese Johansson, kommunalråd för Vänsterpartiet. De senaste åren har vi levt i en tuff tid ekonomiskt, då har många verksamheter fått spara men vi har inte gjort något åt våra egna arvoden. Det är delvis en symbolfråga men handlar också om kronor och ören.
Therese Johansson (V). Pressbild/Leo Ahmed.
Therese Johansson håller med om att förtroendevalda saknar den trygghet som fastanställda har, men tycker samtidigt att politiker inte är mer utsatta än andra på arbetsmarknaden.
– Vi har omställningsstöd som kompenserar för det. Det är viktigare att prioritera att göra det bättre för anställda.
Omställningsstödet kan betalas ut i upp till tre år, är det rimligt?
– Det låter inte som att det skulle behöva vara nödvändigt med så lång tid, säger Therese Johansson. Väldigt många yrkesarbetare har mindre anställningstrygghet än vad vi har.
Järfälla i Fokus har sökt kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) och Patric Andersson (MP) men inte fått svar.
Kommunalrådens månadsarvoden och tjänstegrad
- Eva Ullberg (S) – 96 847 kr (100 %)
- Aphram Melki (C) – 81 947 kr (100 %)
- Tony Haddad (C) – 40 973 kr (50 %)
- Therese Johansson (V) – 81 947 kr (100 %)
- Patric Andersson (MP) – 40 973 kr (50 %)
- Emma Feldman (M) – 89 397 kr (100 %)
- Dan Engstrand (M) – 61 460 kr (75 %)
- Jonathan Björniden (L) – 49 168 kr (60 %)
- Ylva Bjelle (KD) – 32 779 kr (40 %)
Text: Kattis Folkeson
katarina.folkesson@jakobsbergsfolkhogskola.se