Boliviansk dans – både sport och kultur
Amaru (andra från vänster) med danskompisar i gruppen Antawara. Kläderna är viktiga i dansen och ger uttryck för makt. En manlig caporaldräkt ska vara som en äldre spansk militärutstyrsel.
Färgkarneval, glädjerus och kraftfulla kroppsrörelser. Amaru Guzman Toro från Jakobsberg har just deltagit i sitt livs första danstävling för boliviansk folkdans. Tillsammans med dansgruppen Antawara från Stockholm deltog han i Europas största festival inom genren.
Danstävlingen Caporales San Simón arrangerades den 8 april i på Intercity Scandic i Stockholm, för 26:e gången. Det är Europas största festival för den bolivianska folkdansen och arrangerades tillsammans med Bolivianska Riksförbundet. Dansgruppen Antawara, vars ändamål sedan 35 år tillbaka är att visa Andernas och Bolivias kulturella rikedom genom dansen, deltog med flera lag. En av deras dansare är bosatt i Jakobsberg; Amaru Guzman Toro:
Hur kom det sig att du började med boliviansk folkdans?
– Det var 2016 och jag var 8 år och följde med min syster på dansträning med den mest kända dansgruppen: Antawara. Eftersom vi är från Bolivia så var det naturligt för oss att välja den dansen. Sen fortsatte jag bara.
Hur mycket tränar du?
– Jag tränar på gymmet fem dagar i veckan och så har vi dansträningar med gruppen inne på Thorildsplan.
Vad är det du gillar med denna dans?
– Det är något helt annat än svensk kultur. Det är mycket glädje och det är aldrig ledsamt. Jag tycker det är väldigt vackert att se på.
Hur kändes det att tävla för första gången?
– Vi var de yngsta deltagarna och det gick väldigt bra för mig. Jag är 100% sugen på att dansa mer och att även dansa i par framöver. Vi var fyra jämngamla (13 och 14 år) killar som dansade tillsammans på scen denna gång.
Tycker du att dans är kultur eller sport?
– Jag tycker att det är som en sport i allra högsta grad! Men det är också mycket kultur, det är mycket känslor.
Vilka reaktioner får du från omgivningen när du berättar om ditt intresse?
– En del förstår inte vad jag gör. Andra tycker att det är väldigt häftigt. Men det är inte många som vet något om dans. Alla tror att dans mest är balett.
Vad tycker du är det svåraste med din dans?
– Att stå på scen, det är så nervöst. Jag känner mig så stolt att jag genomförde den här tävlingen. Alla grupper efter de tre första grupperna kom på fjärde plats.
År 2011 togs den andinska och bolivianska folkdansen upp på Unescos världsarvslista som ett immateriellt kulturarv. Dansen är kraftfull och intensiv, glädjefylld och färgglad. Kostymerna är livligt dekorerade och anpassade till de akrobatiska momenten som också ingår. Musiken är varierad med många olika rytmer. Dansen är ursprungligen en del av karnevalsfirande och högtider och har också i grunden en religiös betydelse. Den utvecklades framförallt i den bolivianska huvudstaden La Paz.
Alvaro Orellana, ordförande för Bolivianska Riksförbundet FEDBOL i Sverige, berättar inför festivalen, i en intervju för bolivianska Diálogo Red Educativa, att festivalen spelar en viktig roll för bolivianerna i Sverige. Genom dansen kan de ge uttryck för sin historia och kultur och sprida kunskap om sitt rika ursprung.
Namn: Amaro Guzman Toro
Ålder: 14 år
Bor: Jakobsberg
Ursprung: Sverige och Bolivia
Studerar: Internationella Engelska Skolan i Huddinge
Här kan man se hela tävlingen
Josefine Chiacchiero
Josefine.Chiacchiero@jakobsbergsfolkhogskola.se