KulturSenasteSport

Capoeira i Huset på Höjden

I Jakobsberg kan man under försommaren prova på den brasilianska kampsporten Capoeira. Lärare Admias Ghirmay förklarar vad det är för sport och historien bakom.

Admias Ghirmay, 25, började träna kampsporten Capoeira när han var 10. Han började i klubben F.I.C.A i Rinkeby och Tensta. Nu driver han, tillsammans med sin bror, idrottsklubben Quilombo Capoeira IF i Järfälla som med jämna mellanrum erbjuder prova – på Capoeira i Huset på Höjden. 

Klubben Quilombo Capoeira IF är ett år gammal och det började med att de båda brödernas kusiner och vänner kom och tränade men nu växer deltagandet. Admias Ghirmay är lärare eller “trenel” som man säger på portugisiska, då Capoeira är en brasiliansk kampsport. Capoeira anses av många vara Brasiliens största inofficiella nationalsport vid sidan av fotbollen.

Admias Ghirmay berättar att Capoeira är en kampsport som på samma gång är en blandning av dans, teater, sång och musik, en sport där man enligt honom får utvecklas allsidigt på alla fronter. Med det menar han att det inte bara är kroppen som arbetar utan även att hjärnans båda hjärnhalvor tvingas samarbeta mycket med varandra. Mixen av musik, akrobatik och teater påverkar även barn och ungas grovmotorik väldigt positivt, säger han.

Med teater menar Admias Ghirmay att Capoeira inte innehåller direkta fysiska slag, men att det ändå ska se ut som en riktig kamp mellan parterna:
– Jag brukar säga att Capoeira är lite som schack, det är en intellektuell kamp där man använder sin kropp som man använder de olika pjäserna på ett schackbräde.

Anledningen till att det i Capoeira inte utdelas fysiska slag har med ursprunget i Brasilien att göra. Från början kom kampsporten med de förslavade afrikanerna från Angola till landet och där utvecklades den till dess nuvarande dansliknande form. De svarta slavarna förbjöds nämligen av deras vita förslavare att utöva kampsport av rädsla för uppror. För att kunna fortsätta maskerade man helt enkelt kampen så att det såg ut som danser och lekar. Det är ett intryck en utomstående än idag kan få. Men Admias Ghirmay är noga med att Capoeira inte förknippas för mycket med slaveriet eftersom det kan bli för negativt. Det är glädjen i rörelserna och själva utövandet som är i fokus, säger Admias Ghirmay.

Prova på-dagarna i Huset på höjden pågår mellan 2 maj till 27 juni. Det finns olika timmar att välja mellan vid varje tillfälle. Den första timmen är för barn mellan 9 och 15. Barn under nio år är välkomna men då måste en vuxen följa med och assistera. Den påföljande timmen är för vuxna och barn över femton. 

För att delta behöver man föranmäla sig på hemsidan. Admias Ghirmay hoppas att fler anmäler sig till denna grupp, då det tidigare anmälts för lite intresse. Tonåringar över femton år ser han fram emot att inspirera till en ny och givande sport.

Här kan du läsa mer om du vill prova på kampsporten Capoeria:
Capoeira | Upplev Järfälla (upplevjarfalla.se)

Linda Olivé