FeatureSamhälleSenaste

Clara vill få gymnasieelever i Jakobsberg att läsa

Clara Trogen Pahlén är skolbibliotekarie på Didaktus gymnasium i Jakobsberg. Hon vill skapa en trygg plats som kan inspirera eleverna till läsning.
– Unga som läser stärker sitt språk och lär sig att upptäcka världen utifrån fler perspektiv, säger Clara.

 – Läsningen har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Jag började läsa när jag var fem år, det tog mig till nya världar och gav mig möjlighet att drömma, säger Clara.

Sedan cirka fyra år tillbaka arbetar Clara som skolbibliotekarie på Didaktus gymnasium i Jakobsberg. Hon har varit med och byggt upp ett bibliotek som blivit mer än en plats för enbart utlåning.

Clara Trogen Pahlén, skolbibliotekarie på Didaktus gymnasium i Jakobsberg. Foto: Susanna Forssblad

– Förutom att köpa in all litteratur så hjälper jag eleverna med till exempel informationssökning och källkritik. Jag administrerar också en inläsningstjänst för ljudböcker, och hjälper dyslektiker, säger Clara Trogen Pahlén.

Biblioteket är fullt av böcker, men har också bord, soffor och spelhörnor där elever kan sitta och prata. Clara brukar prata med eleverna om bland annat politik och hur det är att vara ung.

–Biblioteket är inte bara ett ställe där man lånar en bok. Det är centralt i skolan – lite som ett hjärta, säger Clara.

 

 

Färre unga läser idag
Enligt många undersökningar läser unga allt mindre idag. Genom att skapa en trygg plats och få kontakt med elever vill Clara få fler att upptäcka läsning.

– Det handlar mycket om att hitta rätt bok. Jag har träffat unga som tidigare varit i kontakt med kriminalitet. När de har läst om äldre personer med samma erfarenheter som de själva, så har de förstått hur litteratur kan hjälpa dem, säger Clara.

Clara är, trots vetskapen om att färre unga läser idag, hoppfull inför framtiden.

-En del elever lånar böcker bara för att de måste, men det finns många i andra vågskålen också, som läser mycket och av fri vilja. Jag har elever som kom till Sverige som analfabeter och tre år senare läser Dante. Många kommer också från hem där man aldrig läst böcker. Om de när de gått ut gymnasiet för första gången läst ett par böcker är jag hoppfull, säger Clara.

Clara tror att läsningen ger unga mycket.

-Forskningen visar att man blir mer empatisk som människa, man lär sig att sätta sig i andras skor och uppleva världen från fler perspektiv. Men all läsning är viktig läsning –alla vill inte läsa en pappersroman. Jag uppmuntrar all typ av läsning, säger Clara.

Vilken typ av böcker är eleverna intresserade av?

-Många ungdomar gillar verklighetsbaserade historier, om människor med erfarenhet av till exempel övergrepp, flykt och en svår uppväxt. Det blir en slags terapeutisk läsning. Sen har vi den motsatta sidan, fantasy och science fiction, som också kan vara terapeutiskt. I dagens media får vi ibland känslan av att slutet är nära – då kan det kanske vara skönt att läsa om hur folk överlever i extrema situationer, säger Clara.

 Vad vill du säga till en ung person som är nyfiken på att börja läsa?

– Gå till en duktig bibliotekarie, berätta vad du går i gång på, få en bok i handen och ge den i alla fall 50 sidor. Gillar du den inte så gå tillbaka och be om en ny bok! Litteraturen kommer öppna nya världar, man har bara saker att vinna på läsningen, avslutar Clara.

 

Susanna Forssblad

susanna.forssblad@jakobsbergsfolkhogskola.se

 

Lämna ett svar