NyheterPolitikSamhälleSenaste

Förfalskat ID för 45 kronor – kan användas i EU-valet

Bild: European Union 2013 – European Parliament / Sebastian Stormgaard

Med en knapptryckning och swish-betalning på 45 kronor kan vem som helst beställa ett förfalskat digitalt ID-kort på några minuter. Detta avslöjade Dagens ETC i sin granskning av Freja ID. Fake-IDt är omöjligt att syna med blotta ögat. Nu kan Järfälla i Fokus avslöja att detta även kan bli en utmaning för valarbetare i det stundande EU-valet den 9 juni. 

I slutna forum på sociala medier sprider sig en webbaserad app som låter användaren förfalska hur många ID-handlingar som helst. Efter en engångskostnad på 45 kronor kan man enkelt skapa sitt eget förfalskade digitala ID-kort, som kan användas till att handla alkohol på systembolaget, cigaretter och snus i kiosken eller rösta i EU-valet. 

Freja-ID är en statligt godkänd e-legitimation som idag har runt en miljon användare och rekommenderas av branschorganisationen Svensk Handel. Företaget erbjuder två legitimationstjänster där  alternativet Freja e-ID+ är det mest säkra. Denna tjänst måste verifieras fysiskt hos någon av Frejas ombud. 

Bland de företag som godkänner den digitala legitimationen Freja e-ID+ finns stora namn. Valmyndigheten, sjukvårdsjätten Capio, Apoteket Kronan, ATG och PostNord är några. 

Hos kioskägare i Jakobsbergs centrum är e-legitimationerna ett välkänt fenomen. Aydin som driver tobaksbutiken vid bussterminalen berättar att de inledningsvis godkände e-legitimationer som Freja-ID vid köp av tobak – numera har kiosken satt totalstopp för detta. 
– Det kommer folk hela tiden som försöker använda de digitala ID-korten för att köpa cigg och snus. Många ungdomar, men vi är stenhårda. 

Aydin menar att ansvaret att kontrollera äktheten på e-legitimationen skulle vara för tungt för butiksbiträdet. 
– Jag är ingen professor, jag har ingen scanner till e-leggen. Jag har inte heller tid. Om det tar för lång tid så går folk från kön och jag förlorar pengar. 

Aydin har varit i kontakt med kommunen för att få reda på vad som gäller – ifall de förväntas godkänna e-legitimation. 
– Jag frågade kommunen om de tycker vi ska godkänna e-leggen, men fick inget svar. Det är väldigt många som undrar. 

Apoteket Kronan i Jakobsbergs centrum godkänner legitimering med Freja-ID men vill inte kommentera e-legitimationens säkerhet och risker. 

På Aydins kiosk i Jakobsbergs centrum kan man inte längre köpa tobak med e-legitimation. Bild: Sebastian Stormgaard

E-legitimation vid röstning i EU-valet
En annan jätte som använder sig av Freja-ID är valmyndigheten. E-legitimationen Freja e-ID+ är giltigt att använda vid röstlokalerna och kontrolleras av röstmottagarna på plats. Deras enklare tjänst Freja e-ID är däremot inte giltig. 

Anna Blomberg, jurist på Valmyndigheten, menar att det inte är Valmyndighetens sak att avgöra identifikationens äkthet. Ansvaret ligger istället på den enskilde röstmottagaren som står i vallokalen. Vidare hänvisar hon till Valmyndighetens hemsida för deras vägledande ställningstagande gällande användning av e-legitimation. 

Ser ni några risker med användningen av Freja-ID? 
– Det är alltid upp till röstmottagaren att avgöra. Vi anser däremot inte att Freja e-ID bör godtas, men det är alltid upp till röstmottagaren att avgöra vad som krävs för att säkerställa identiteten på röstaren. Det är viktigt att röstmottagaren utgår ifrån utfärdarens (reds. anm. Freja-IDs) information om hur detta ska gå till.  

“Oroväckande om det går att falsifiera”
På valmyndighetens utbildningssida för röstmottagare står det att e-legitimationen Freja e-ID+ är giltig. Det står även att Freja e-ID inte har lika hög säkerhet och därför inte bör godtas. Äktheten ska enligt Valmyndigheten fastställas genom att röstmottagaren ska se att “cirkeln runt fotot och prickarna i bakgrunden rör på sig” och “när väljaren rör vid skärmen ska prickarna följa fingret och ljud ska höras”.

Enligt Caroline Nilsson, valadministratör på Järfälla kommun, kontrollerar röstmottagarna bland annat att detaljerna på e-legitimationen är korrekta och att animationerna på skärmen reagerar på beröring. 
– Valmyndigheten har publicerat handledning om hur vi ska göra kontroller av e-legitimationer. Detta lär vi ut på våra utbildningar till röstmottagarna – vi är tydliga med att det är Freja e-ID+ som gäller, säger Caroline Nilsson

Ser du några risker med detta?
–  Det är i så fall Freja ID som ska utreda riskerna och Valmyndigheten som fattar beslut därefter. Det är oroväckande om det är så att det skulle gå att falsifiera e-legitimation, tillägger hon.

Freja ID utlovar på sin hemsida en rigorös säkerhet när det kommer till fastställandet av legitimationens äkthet. Järfälla i Fokus har försökt nå Freja ID för en kommentar utan framgång. Freja säger i en kommentar till Dagens ETC att onlinekontroller i realtid genomförs vid minsta tveksamhet – en typ av realtidskontroll som vare sig Valmyndigheten eller röstmottagare har tillgång till.

  • Freja ID är en av de två utfärdarna av e-legitimationer som i nuläget är godkända av staten, utöver de finns även Bank-ID.

  • Freja e-ID är den enklare varianten av Frejas ID-tjänster. Denna tjänst kräver bara scanning av ditt ID-kort och en bild som du tar i appen. Detta kan du enkelt göra själv på några minuter.

  • Freja ID+ kräver att du fysiskt verifierar din identitet med giltigt pass eller legitimation hos någon av Frejas ombud. Denna tjänst är godkänd av valmyndigheten.

    Källa: Freja ID och Valmyndigheten

Text: Sebastian Stormgaard
sebastian.stormgaard@jakobsbergsfolkhogskola.se