NyheterSamhälle

Järfälla – stekhett på bostadsmarknaden

Under pandemin är det många som omvärderat sin boendesituation. Allt fler värderar närhet till naturområden och större boendeytor högre än stadspuls och centralt läge. Järfälla är en vinnare som attraherar och stjäl uppmärksamhet från grannkommuner.

Den tidigare snabbt växande Stockholmsregionen har i pandemins spår drabbats av en minskad inflyttning. Under sista halvan av 2020 var det ett så svalt intresse för att bo i Stockholms innerstad att man för första gången på flera decennier upplevde en befolkningsminskning. Järfälla går åt motsatt håll. Under förra året var det poppis att flytta till kommunen. Folkmängden ökade med nästan 1300 personer.

– Den största efterfrågan ser vi bland villor och radhus, säger Suleman Saleemi, fastighetsmäklare på Notar i Järfälla. 

Någon som vet hur det verkligen är att bo i Järfälla är Göta Aronsson, 89, som har bott i Järfälla under åtta decennier. Hon berättar att de började bygga sitt hus på Ekvägen i Barkarby redan på 50-talet.

– På den tiden fanns det inga busslinjer. Det fanns inte ens trottoarer, så då fick man släpa på både barn och grejer till och från stationen. Men det där fixade de ju snabbt och sedan dess fungerar kommunikationerna jättebra.

Göta Aronsson pratar sig varm om sitt Järfälla och det är närheten till naturen som hon gillar allra mest. Hon och hennes man byggde sitt hus själva och 1955 stod huset klart att flytta in i. Göta blev änka 2002, men valde att bo ensam kvar i huset åtta år till, sen behövde hon ta ett beslut. Renovera eller flytta.

– Jag stod sedan tidigare i kö hos Järfällahus. Jag gick in på datorn och såg att det fanns en ledig trea på Ekvägen. 

När hon fick se lägenheten bestämde hon sig på direkten. Det är inget hon ångrar. 

Att det blev det en flytt inom Barkarby var självklart. 

– Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans. Jag har det så bra här. Nu bor jag bekvämt med närhet till all tänkbar service såsom apotek, frisör och affär. Sen gör Järfällahus det så fint här omkring, med blommor och planteringar.

Till skillnad från Göta Aronsson, som flyttat till ett mindre boende, gör många en omvänd boenderesa idag. De som tidigare prioriterat ett centralt läge snarare än mycket utrymme, har under pandemin i större utsträckning omvärderat sin boendesituation. Allt fler verkar vilja flytta till större bostäder.

Trenden är talande för boendesituationen över hela landet, men får sitt tydligaste uttryck i storstadsregionerna. I takt med att Stockholmsregionen fått allt färre bostäder att erbjuda unga, har inflyttningen avtagit och utbudet av små lägenheter ökat. 

Suleman Saleem. Foto: Notar

– Små lägenheter i Jakobsberg kan vara svårsålda. Utbildning sker på distans idag och många extra, eller första jobb för ungdomar inom exempelvis restaurangbranschen är tillfälligt borta, säger fastighetsmäklaren Suleman Saleem.

“Närheten till allt” är en utnött klyscha som faktiskt klarar att leva upp till sin innebörd i Järfälla. Här finns strövområden, sjöar och skogen runt knuten, samtidigt som Stockholm och citypulsen går att fånga på bara en halvtimmes avstånd. Järfälla är inte unikt på det sättet, men kommunen verkar vara nyupptäckt, i alla fall inom en viss målgrupp av hus sökare.



– Vi ser ett nytt segment på visningarna. Familjer som tidigare sökt sig till Sollentuna eller Solna. Två områden som liknar, men som historiskt sett betraktats som finare område än Järfälla. Den målgruppen har insett att man får mer för pengarna här, säger fastighetsmäklaren Leonardo Guevara från Mäklarringen. 

Göta Aronsson berättar att hennes barn bor kvar i närområdet, med ett undantag. Ett av hennes barn bor i Växjö. Under pandemin blir det inga resor, men annars ser Göta inte avståndet som något problem.

– Det går ju buss dit, eller så går jag bara ner till stationen och tar tåget till Växjö. Det är så lätt att ta sig idag.

Då, på 1950-talet, var det många som köpte mark och byggde sina hus själva. Idag är det vanligast att man köper färdiga bostäder. 

Före pandemin var mäklarna i Järfälla glada om det dök upp fem, tio intressenter och tittade på ett objekt. Nu är det inte ovanligt att det kommer 30-40 spekulanter till en husvisning. Intresset påverkar såklart även priserna.

– Vi ser en rejäl uppgång på radhus- och villapriserna i pandemins spår. Från september i fjol tills idag har vi en prisökning på ca 20 procent i det segmentet, säger fastighetsmäklaren Suleman Saleemi.

Göta Aronsson fyller 90 år senare i år och vi på Järfälla i Fokus vill passa på att gratulera i förskott, hurra, hurra, hurra hurra!

Omslagsbild från Stockphoto

Daniel Fabregat

daniel.fabregat@jakobsbergsfolkhogskola.se