NyheterPolitikSamhälleSenaste

JF möter V: “Visionen är att vi ska ha ett rött, solidariskt Järfälla”

Starkare välfärd i kommunen, stärka den kommunala skolan och ett jämlikt Järfälla för alla. Järfälla i Fokus pratar inför valet med företrädare för de olika partierna i kommunfullmäktige. Näst på tur är Vänsterpartiets Suzan Afshar.

Den 11 september är det återigen val i Sverige. Järfälla i Fokus pratar därför med kommunens politiker för respektive parti. Vi tar reda på vilka frågor de vill jobba med inför valet. Näst på tur är Vänsterpartiets Suzan Afshar som idag är partiets ersättare i  socialnämnden.  

Vilka är de viktigaste frågorna för Vänsterpartiet i Järfälla kommun? 

– Vi vill rusta upp välfärden, så den inte flyttar ut från kommunen. Se till så att vårdcentralen är stark och kan svara på behov för boende i kommunen och att välfärden är tillgänglig för alla i Järfälla. 

– Vår ambition är även att inte etablera fler friskolor i Järfälla och istället stärka våra befintliga kommunala skolor. Oavsett kön, ålder och etnicitet så ska man bli lika behandlad och ha schyssta villkor i livet.

Hur har ni jobbat med dessa frågor hittills?

– Vi har flera lärare engagerade i vänsterpartiet som får berätta och dela med sig av sina erfarenheter. De får mycket plats att berätta om vad som behövs i deras vardag. Så tillsammans med deras berättelser och upplevelser så anpassas vår politik. Men även berättelser från unga medlemmar som har ett färskt perspektiv på hur Järfällas skola ser ut. Vi har även en egen tidning som delas ut till flera områden i Järfälla. 

Enligt en undersökning från Novus från mars är de viktigaste frågorna för de svenska väljarna sjukvård, lag och ordning samt invandring och integration.

Vad hoppas ni på för resultat inför valet 2022?

– Vi är ett växande parti, även på riksnivå. Visionen är att vi ska ha ett rött, solidariskt Järfälla. Med en välfärd tillgänglig för alla. Vi har ambitionen att tillsammans med andra rödgröna partier föra en bra och medmänsklig politik helt enkelt. 

Varför tror du Vänsterpartiet växer?

Jag tror pandemin har visat många människor vilket samhälle vi lever i. Hur vården är viktig och hur beroende vi är utav en fungerande välfärd i krissituationer. 

Hur jobbar ni för att öka stödet i kommunen?

– Både interna och externa aktiviteter. Just nu är det extra krut på externa aktiviteter under valrörelsen. Vi vill nå ut med vår politik på ett bra sätt så det når så brett som möjligt, med vår tidning till exempel. Vi har även möten och träffar där man kan komma och diskutera politik. Sen rör vi oss mycket ute och syns, då folk kommer och frågar och pratar med oss. 

Foto: Didrik Öhlund

JF möter är en intervjuserie där vi har intervjuat Järfällas lokalpolitiker.
Vi har träffat alla partier som sitter i Järfällas kommunfullmäktige, förutom Sverigedemokraterna som vi har sökt utan framgång. 

Didrik Öhlund

didrik.olund@jakobsbergsfolkhogskola.se