NyheterSamhälle

Pandemins påverkan på RS-epidemin

Under coronapandemin har smittspridningen av RS-viruset varit låg. Sämre immunitet hos pandemibarn gör att årets ovanligt tidiga utbrott har smittat fler än vanligt. På Öppna förskolan i Jakobsberg har de sett en skillnad i vilka som besöker dem.

Symtom av respiratoriskt syncytial-virus (RS-virus) brukar likna en vanlig förkylning. Men för barn under sex månader är symtomen oftast kraftigare.

Smittspridningen av RS-viruset har minskat som en positiv bieffekt av anpassningen till Covid-19. Men social distansering kan få andra följder. Pandemibarnen har därför inte heller fått chansen att bygga upp ett eget immunförsvar, enligt Folkhälsomyndigheten.

När restriktionerna under pandemin lättat och coronavaccinerade återgår till vardagen ökar åter risken för barn och äldre. Nu förmodligen mer än innan pandemin. Dessutom kom den årliga RS-epidemin ovanligt tidigt detta år.

— Min känsla är att det är mer RS nu än innan pandemin, även om jag inte har någon siffra på det, berättar Elisabeth Runge, distriktssköterska och enhetschef på Familjeläkarna Barkarby.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla elever med symtom på Covid-19 att stanna hemma. Men eftersom Covid-19 delar vissa symtom med RS och vanlig förkylning är det ibland svårt att veta vad symtomen beror på. Därför är det i sin tur också svårt att mäta spridningen av RS.

För barn som bara är några månader gamla kan viruset vara livshotande. Även personer över 65 år och infektionskänsliga personer kan behöva sjukhusvård.

— Vi märker att smittspridningen ökar i samhället. De är ju de små som drabbas hårdast eftersom de inte hunnit bygga upp sitt immunförsvar, säger Elisabeth Runge.

Öppna förskolan i Jakobsberg. Foto: Kalle Thulin

På Öppna förskolan i Jakobsberg finns en oro, framförallt från föräldrar till de yngsta barnen.

— Både föräldrar och vi pedagoger tar självklart RS och corona på största allvar. Vi ser till att hålla god hygien, distansera oss och hålla oss hemma vid symtom, säger Ninni Falkinen, förskollärare på Öppna förskolan i Jakobsberg.

Ninni Falkinen har sett en minskad närvaro av de allra yngsta barnen och deras föräldrar. De som är oroliga och har barn i riskgrupper stannar hemma. Men så länge RS-viruset tas på allvar och alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer finns det ingen större anledning till oro.

Kalle Thulin

kalle.thulin@jakobsbergsfolkhogskola.se