SamhälleSportTräning och hälsa

Slalomstjärnan Emelie Henning om den nya rapporten: “Tråkigt om ledare vill få fram stjärnor för tidigt”

Osunt elitsatsande inom ungdomsidrotten pekas ut som en av flera faror inom svensk idrott, enligt Centrum för idrottsforsknings nysläppta regeringsrapport. Järfällatalangen Emelie Henning tycker det är tråkigt om ledare styr de unga idrottarna mot en osund elitsatsning, men har varit fri från det i sin karriär som alpin skidåkare.

Som 12-åring valde Emelie Henning, landslagsåkaren från Järfälla Alpina Klubb, slalom framför gymnastik. Men först på skidgymnasiet i Malung började satsandet på riktigt. 

– För mig har elitsatsandet alltid varit positivt. Jag har själv fokuserat på att bli duktig, ingen annan har sagt åt mig hur jag ska prioritera, säger Emelie Henning.

För de flesta barn och ungdomar är idrottsverksamhet en stärkande fritidssysselsättning. Men i skuggan av positiva hälsoeffekter och gemenskap finns brister, enligt Centrum för idrottsforsknings regeringsrapport ”Idrottens riskzoner – om vägar till trygg och trovärdig idrott” som släpptes i veckan. I rapporten kritiseras osunt elitsatsande, fusk, kriminalitet och bristande etik inom idrottsrörelsens demokratiska processer. Rapporten pekar också ut problem med otryggt ledarskap.

Emelie Henning känner inte igen problemen. 

 – Det är tråkigt om ledare vill få fram stjärnor för tidigt, men inget jag känner igen. Min pappa har varit min tränare och det har varit väldigt tryggt. Med föräldrar som tränare blir det roligare, säger Emelie Henning. 

Hon tror att hennes positiva upplevelser delvis beror på att alpinsporten är relativt liten, vilket kan leda till en god ledarkultur.

– Det finns inte lika mycket pengar i den alpina världen som i exempelvis fotboll. Det står mindre på spel, menar Emelie Henning.

Inom Järfälla AK sker varken toppning eller utslagning. Alla ska delta på lika villkor, menar klubbens ordförande Åke Wernelind. Han har inte läst regeringsrapporten ännu, men förstår problematiken. Klubben ska kunna erbjuda elitsatsning för de som vill, och samtidigt hållas öppen för alla nivåer. 

– Alpinåkning går ju ut på att jaga hundradelar men det är ingen lagidrott, så alla har möjlighet att vara med i sitt eget tempo. Samtidigt ska de som vill söka till skidgymnasium förberedas för det, säger han.

En ung Emelie Henning, precis i början av sin alpina karriär. Foto: Privat

Efter korsbandsskadan i fjol fortsätter Emelie Henning med sin rehabilitering. Hon känner ingen stress, varken fysiskt eller mentalt. Målet är att stå på skidor igen i slutet av sommaren. 

 – Jag har aldrig känt att jag måste åka skidor, eller måste åka bra. Det är jag som sätter höga förväntningar på mig själv.

Valet av slalom var lika självklart och lustfyllt för 12-åringen Emelie Henning som det är idag, tio år senare.

Läs mer: ”Min hatkärlek inför handbollsskorna”

Tips: Fyra starka filmer om elitidrott 

Slalom (2021), Tigrar (2020), Ride Like a Girl (2019), I Tonya (2017). 

Har du andra erfarenheter av elitidrottssatsning? Kontakta Järfälla i fokus.

Lisa Barkholt Nord

lisa.nord@jakobsbergsfolkhogskola.se