Håll hälsan i isoleringens tid
I och med distansstudiernas intåg och självisolering i covid-19s namn vittnar allt fler om hur musarmen kommer krypande, gamnacken permanenteras och sittmusklerna blir allt plattare. Hälsoutvecklarläraren Malin Jonasson från Jakobsbergs folkhögskola tipsar om hur man kan hålla hälsan, både den psykiska och den fysiska, i pandemins tid.
Det finns risk för ökad psykisk ohälsa under covid-19 pandemin varnar Folkhälsomyndigheten för. Många oroar sig för sjukdomen, framtiden och ekonomin och dessutom arbetar flertalet hemifrån och mycket av vardagsrörelsen försvinner, som att gå till tunnelbanan, gå upp för ett par trappor och stå och snickesnacka vid kaffeautomaten. Enligt Malin Jonasson lärare i bland annat stresshantering på utbildningen Hälsoutvecklare på Jakobsbergs folkhögskola är rutiner en mycket viktig sak att upprätthålla när allting annat är upp och ned.
– Man kan låtsas att man går till skolan till exempel. Gå fem minuter runt kvarteret. Jag tror inte det är bra att gå direkt från frukostbordet till lektionen. Tydliga avbrott är viktigt så att man inte sover i sängen, äter i sängen och pluggar i sängen och fritid och arbete flyter ihop. Bestäm också hur lång din arbetsdag är och håll dig till det, så kan du ”gå hem” från skolan när dagen är slut och få lite frisk luft och rörelse.
Malin Jonasson menar även att det är viktigt att resa på sig ofta, att inte sitta för länge i sträck. Varje halvtimme bör man resa på sig enligt henne. Att resa på sig kontinuerligt är även något Vårdguiden rekommenderar. Det räcker med att stå upp och sträcka lite på, titta ut genom fönstret och skaka på kroppen i någon minut för att kroppen ska må bättre. Extra bra är också att göra lite gymnastik när man ändå är uppe. Till exempel som Malins pausgymnastik som vår reporter Alexander Ellhar har testat.
– Man kan också bara sätta på en låt man gillar som är tre minuter lång och dansa till den, böja på benen, skaka på axlarna röra på armarna, då blir man gladare när man sätter sig igen, får mer energi och bättre koncentration. Den bästa pausgymnastiken är den som blir av, för att låta lite klyschig. Bra är också att rulla bak axlarna då får man naturligt en bättre hållning och stretcha nacken från sida till sida och dra bak armarna så att man ökar blodcirkulationen mellan skuldrorna.
Det är även viktigt att se till att man har en bra arbetshöjd på skrivbordet. Armen ska kunna vila mot bordet och att vinkeln mellan underarm och överarm är nittio grader, då minskar risken för musarm, eftersom musklerna i armen och axeln kan slappna av.
Detta är ju alla tips för kroppen, vad finns det då för tips för själen? (även om de såklart hänger ihop). För den som sitter ensam hemma kan man med fördel massera sig själv menar Malin Jonasson. Massera axlar, fötter och huvud, all sådan beröring är bra beröring nu när många ensamboende får mindre beröring från andra.
– Det är även viktigt att fortsätta träffa folk, man kan ses över nätet. Jag tog en after work med några vänner via videoläk förra veckan, det funkar bra. Det är också viktigt med acceptans. Vi kan inte påverka så mycket nu, det är såhär det och det är viktigt att acceptera det och istället fokusera på lustfyllda saker. Fundera på vad kan jag göra för att få det så bra som möjligt just nu.
Text: Julia Videgård
julia.videgard@jakobsbergsfolkhogskola.se
Bild: Johan Lundén och Bruno Nascimento on Unsplash