MiljöNaturPersonporträttSport

Fiske i Järfälla: “En svårslagen upplevelse”

Bildtext: Jakobsbergs Sportfiskeklubb samlar fler än 400 medlemmar och erbjuder aktiviteter som pimpel, mete och båttävligar – ja allt som har med fiske att göra! Foto: Beatrice Sundberg och Peter Melander.

Fåglarna kvittrar, uteserveringarna fylls och solen värmer äntligen kinden. Med sommarvärmen kommer också fiskesuget, i alla fall för den fiskeintresserade delen av Järfällas befolkning. Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson tycker att Järfällaborna har fina fiskevatten. 

– Det är jättebra fiske i Mälaren, mycket bättre än i Stockholms skärgård! 

Gös, abborre och gädda. För de som vill testa fiskelyckan i Järfälla kommun finns både Mälaren, Översjön och Säbysjön till hands. I Mälaren är fritidsfisket fritt, både gratis och utan krav på fisketillstånd. Översjön kräver däremot fiskekort och vid Säbysjön är det endast tillåtet att fiska under vinterhalvåret när isen ligger. Anledningen är att skydda fågellivet kring sjön i sommartider. 

I Järfälla kommun, med närheten till vattnet, finns det också många fiskeintresserade. Både de som ser det som ett fritidsintresse eller en sport. Jakobsbergs Sportfiskeklubb har samlat över 400 medlemmar i blandade åldrar och satsar på aktiviteter som ska sänka tröskeln till fisket. 

– Vi har mellan trettio till hundra aktiviteter varje år. Pimpel, mete, båttävligar – allt som har fiske i sig. Fokus nu är att göra fiske tillgängligt för nybörjare. För oss kan det till exempel vara att korta tiden på isfisketävlingen så folk inte fryser för mycket, säger Daniel Ekström som är ordförande för föreningen. 

Daniel Ekström gick med i sin första fiskeklubb som sjuåring. Då bodde han på Gotland och nästan alla i hans närhet fiskade, både som fritidsaktivitet och som ett sätt att få fångst till middagen. Nu tycker han fiskets stora värde är rekreation, inte att fånga den största fisken. 

– Njut av naturen runt omkring dig, det är en fantastisk miljö och natur. Glöm inte bort att ta in den. Grilla lite korv och ha det mysigt, säger Daniel Ekström. 

Många aktiviteter i fiskeklubben

Just nu pågår fisketävlingen Pike Cup i Jakobsbergs Sportfiskeklubb. Där tävlar deltagarna mot varandra i lag om två för att fånga den längsta gäddan. Efter varje match möter laget nya motståndare, tills en vinnare korats. Föreningen åker också på studiebesök. I måndags var de vid Gäddfabriken i Dyviksdal, en miljösatsning för att maximera miljöer där gäddyngel kan trivas och växa sig starka.’

Vid Gäddfabriken i Dyviksdal kollar Jakobsbergs Sportfiskeklubb på gäddor. Genom att delvis täppa till en bäck har vattnet brett ut sig över gräset och skapat en miljö där rom och yngel trivs bra. Foto: Peter Melander.

PFAS-ämne begränsar fiskkonsumtionen

Järfällas fiskevatten har inte samma utmaningar med lågt fiskbestånd som Östersjön har och en Gäddfabrik är inte aktuell. Sportfiskeklubben kämpar istället med andra problem, i form av giftigt PFAS-ämne i vattnet. I Säbysjön avråds människor för att äta abborre eller gös mer än tre gånger per år. Det finns också begränsningar i den rekommenderade konsumtionen av abborre eller gös fångad från Järfällas del av Mälaren där fisken inte ska ätas mer än en gång per månad. Hur läget är i Översjön har fiskeklubben inte fått svar på från kommunen. Något som oroar kommunens fiskare.

– Det är helt obegripligt att kommunen inte gör något test i Översjön. Vi i klubben kan inte mäkta med att genomföra det själva. Det är för dyrt, säger Daniel Ekström. 

Järfälla i Fokus söker kommunen för en kommentar. 

Daniel Ekström är ordförande i Jakobsbergs Sportfiskeklubb. I år firar föreningen 70 år. Foto: Privat.

Henrik C Andersson är länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm. Han berättar att PFAS är ett problem på många ställen i landet och att Länsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga källorna till PFAS. Därefter kommer det vara lättare att räkna ut var PFAS-halterna är höga även innan tester görs. Något som blir viktigt då fisket i grunden fyller en betydande roll för folkhälsan.

– Att komma ut och vistas i naturen skapar välbefinnande och fiskeupplevelsen gör det hela ännu bättre. Inte minst om man får fångst och går hem och lagar en god middag. Det är en svårslagen upplevelse, säger Henrik C Andersson.

Henrik C Andersson är länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen. Under förra veckans undersökningar fångade han en gädda som märktes med en gul markering på ryggfenan. Foto: Privat

Själv har Henrik C Andersson på Länsstyrelsen fiskat så länge han kan minnas. 

– Jag glömmer aldrig den första gäddan som jag fångade som sjuåring. Jag hade en egen eka som jag rodde omkring med och la jättemycket tid på att försöka fånga en gädda. Dagen jag lyckades var det största som hade hänt mig i mitt då sjuåriga liv.

Henrik C Andersson delar med sig av en historia som han tycker säger mycket om hur en fiskare är skapad. Han var nio år gammal och bjuden på födelsedagskalas till den snyggaste tjejen i klassen.

– Den dagen var jag ute och fiskade och fick en gädda. Den slog jag in i ett paket och gav till henne i födelsedagspresent. 

Hur tog hon emot den då?

– Hon fattade absolut ingenting. Hon hade önskat sig läppglans. Och hennes föräldrar såg också väldigt frågande ut. Vad ska vi göra med den där fisken?

Vet du vad som hände med fisken?

– Nej, jag vet faktiskt inte vad som hände med fisken. Om jag får gissa tror jag att de slängde den. Men det skulle de aldrig våga berätta för mig. 

Det hade ju varit att krossa ditt hjärta…

– Ja.

  • I Järfälla finns fiske­vatten i Mälaren, Översjön och Säbysjön.
  • Det är fritt fiske längs kusten i Mälaren och Östersjön, men det finns fiskeregler man måste följa.
  • I Översjön får du fiska året om ifall du är medlem i någon av kommunens fiske­klubbar eller köper ett dagfiske­kort.
  • I Säbysjön är det fiskeförbud fram tills det ligger bärande is på sjön, då får du fiska om du är medlem i någon av fiske­klubbarna. Dessa restrik­tioner finns för att värna fåglarna som häckar här.
  • Det finns flera olika fiskemetoder: flugfiske, spinnfiske, trolling, mete och pimpelfiske.
  • PFAS är ett giftigt ämne som kan läcka ut i naturen vid till exempel brandövningsplatser, flygplatser och från gamla soptippar.  

Text: Tilda Wendefors
tilda.wendefors@jakobsbergsfolkhogskola.se