Katastrofscenariot: Järfälla blir det nya Venedig
Klimatförändringarna hägrar över oss och sprider oro bland politiker och medborgare. Om vi misslyckas att hindra jordens uppvärmningen är priset högt för både Järfälla och världen. Översvämningar, förgiftat dricksvatten och värmeböljor finns på listan över riskerna. Är det dags att preppa för undergången?
I en nära förestående framtid drar ett fruktansvärt åskoväder fram över Järfälla. Det håller dig vaken långt in på småtimmarna. Till slut somnar du av utmattning. När du väcks av mobilalarmet är det fortfarande mörkt ute. Du försöker tända sänglampan men elen har slagits ut. Tyst svär du för dig själv, det är inte första gången det händer. Sedan den globala medeltemperaturen ökade med två grader har elen försvunnit allt oftare. Härom veckan blev dricksvattnet förorenat också. Läckage i rören sa de på radion. Du går upp och det är fruktansvärt kallt i lägenheten. Har fjärrvärmen också gått? Du känner på elementen. Iskalla. Utanför ligger hela Jakobsbergs centrum i mörker. Du gör dig huttrande i ordning för att gå till jobbet. Inget morgonkaffe idag. Det regnar fortfarande intensivt ute och när du kommer ned till centrum är hela torget täckt av decimeterhögt vatten. Vattnet forsar ned i pendeltågstunneln och pendeltågen står still.
Denna dystopiska bild av Jakobsbergs framtid kan tyvärr bli verklighet. I en rapport från 2017 gjord av Svenska miljöinstitutet beskrivs risker för Järfälla kommun vid stora klimatförändringar och åtgärder för att minimera förödelsen de kan orsaka. Där kan man bland annat läsa att det är ökad nederbörd och översvämning som är några av de stora riskerna för kommunen. Många av er minns säkert översvämningen på Mälarvägen för några år sedan, då man i princip kunde åka båt på gatan. Är det detta vi ska vänta oss? Järfälla år 2100 – det nya Venedig.
I veckan avslutades klimatförhandlingarna i Madrid, ett möte som enligt de flesta var misslyckat. Länderna verkar bry sig mer om sin egen ekonomi än de allvarliga hoten mot livet på planeten. Utsläppen måste minska drastiskt och det kräver hårda krafttag. Annars lär en obehaglig framtid vänta oss alla, Järfällaborna inräknade.
Aphram Melki (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet i Järfälla kommun, menar att de jobbar aktivt med stadsplaneringen för att minimera riskerna för översvämning. Men byggandet av Barkabystaden motverkar just det, eftersom man tar bort grönytorna. Dessa är fantastiskt bra på att suga upp vatten och därmed minska risken för översvämning, något som asfalt å sin sida är fantastiskt dåligt på.
Självklart hoppas jag och de flesta med mig att vi på något magiskt sätt ska vända den nedslående utvecklingen. Samtidigt är det nog dags att på allvar börja tänka på en Plan B – så att vi är så förberedda som möjligt när klimatkatastrofen smyger sig på oss.
Text: Julia Videgård
julia.videgard@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Pippi Maxe