KulturSenaste

Konstlinjen på Jakobsbergs Folkhögskola läggs ner

Nu lägger konstlinjen på Jakobsbergs Folkhögskola ner. Både deltagare och lärare tycker beslutet är tråkigt.
Skolan har gjort fler kurser än vad vi får statsbidrag till, säger rektorn Felicia Hedström.

Den 22 december går deltagarna från konstlinjen på Jakobsbergs Folkhögskola sin sista dag. Det kommer då inte bli någon projekttermin, eller någon fortsättning överhuvudtaget. Konstlinjen läggs ner och takvåningen i skolans södra flygel kommer istället användas till andra kurser.

Angelica Johansson är en av deltagarna som sökte sig till konstlinjen i våras. En bekant hade tidigare gått linjen och hon uttryckte sin glädje över skolan och för läraren Humlan Lange. Innan hade Angelica Johansson bara gått femveckors-kurser, så när hon blev antagen till den betydligt längre utbildningen var det med glädje.
– Men så visade det sig att vi inte skulle få gå projektterminen, utan bara grundterminen och att kursen sedan skulle läggas ner. Jag blev såklart besviken.

Tidigare år har det alltså funnits en projekttermin som varit sökbar till våren där deltagarna som gick grundkursen på höstterminen per automatik skulle kunna få fortsätta om de sökte in. Efter jul blir det ingen sådan. Men Angelica Johansson är ändå nöjd över den termin som varit.
– Det är en bred kurs som vidgar synen på vad konst är och hur man kan göra. Vi har fått besöka olika muséum och gjort praktiska övningar med en tidsram som gett oss möjlighet till att verkligen öva och finslipa.

Angelica Johanssons konst är inspirerad från sagovärlden. Hon har alltid älskat att måla. ”När jag var nio månader och blev pott-tränad la mamma en krita i min hand. Mest för att hålla mig sysselsatt, men den där kritan har följt mig genom livet.” Foto: Clara Pålsson Wanders.

Så varför ska konstlinjen egentligen läggas ner?

Enligt folkhögskolans rektor, Felicia Hedström, har styrelsen, ledningen och personal i många år diskuterat kring skolans kursutbud. I ett mejl skriver hon:

”Skolan har gjort fler kurser än vad vi får statsbidrag till. Lokaler och löner ökar i kostnader samtidigt som statsbidraget inte ökar, därför måste vi se till att vi hela tiden gör kurser som vi klarar av att finansiera och som lockar deltagare.”

Varje år ger staten ungefär två miljarder till folkhögskolor. År 2020 fick Jakobsbergs folkhögskola drygt 17 miljoner kronor i statsbidrag.

Humlan Lange är lärare på konstlinjen och har varit det i 16 år. Hon är ledsen över beslutet som ledningen har tagit och hon jobbar sin sista dag den 12 januari. 
– Jag älskar mitt uppdrag som konstskolelärare, och det är med sorg jag väljer att lämna skolan. 

Men Humlan Lange har redan nya uppdrag att se fram emot. I onsdags mottog hon tre stipendier från Kungliga Konstakademin. Hon ska ha en separat utställning på Galleri Belenius och hon jobbar redan lite extra på folkuniversitetets konstskola. 
– Jag har urtrevliga kollegor och en bra ledning, men jag hör hemma på Folkis! 

Ateljén i södra flygeln på skolan, här i förberedelse för slut-vernissage. Foto: Ellinore Levinsson.

Konsten kommer inte vara helt försvunnen på folkhögskolan. Nu går det att söka till en heldagskurs på kvartsfart, med start på vårterminen. Det inträffar en dag i veckan och kursen lägger fokus på teckning och akvarellmålning. Rektorn Felicia Hedström hoppas på att det nya upplägget kan locka nya deltagare. Kanske är den här kursen till för dig som inte vågar ta en hel termins studielån, men ändå vill testa på att utveckla sin konstnärliga sida.

Förutom endagskursen kommer även de som går allmän kurs på skolan få tillgång till kostundervisning i ateljén. 

Olivia Bengtsson

olivia.bengtsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Deltagarnas känslor inför konstlinjens nedläggning. 

Under onsdagen ägde konstklassens på Jakobsbergs folkhögskola sista vernissage rum och Ellinore Levinsson tog sig dit för att ta tempen på deltagarna och prata om den kommande nedläggningen. 

Matilda Leijonmarck, 22

Hur känner du inför att konstlinjen ska läggas ned? 

Jättetråkigt, för mig känns det som att jag äntligen har hittat en plats där jag tycker om att vara och låta kreativiteten flöda.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Det bästa har varit att kunna testa alla former av konst och se hur man tar sig till det och ser vilken typ av konstnär man är. 

Rebecca Jansson, 23

Hur känner du inför att konstlinjen ska läggas ned?

Det känns tråkigt att lämna klassen, vi har blivit jättenära under kort tid. 

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Det bästa är att jobba med eget arbete men samtidigt vara tillsammans med andra. Jag har fått utrymme att utvecklas i mitt konstnärskap. 

Alma Holmberg, 22

Vad känner du inför att konstlinjen ska läggas ned?

Jag tror alla tycker att det är tråkigt och framförallt för att det tar slut mitt i året, jag tror många i klassen skulle sökt projekt-terminen i vår ifall man kunde. 

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Det bästa har varit att få testa på olika saker och Humlan som är en väldigt bra lärare. 

Vilda Arvidsson, 19

Vad känner du inför att konstlinjen ska läggas ned?

Jättetrist, det känns så märkligt att ta bort något som så många vill ha kvar, det känns som mycket av det kreativa på skolan försvinner.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Att få tid, avsatt tid att få vara kreativ och få tydliga rutiner. Jag tror många i klassen saknade rutiner innan de började här.

Ellinore Levinsson

ellinore.levinsson@jakobsbergsfolkhogskola.se