EkonomiSenaste

Räntan stannar kvar på rekordnivå – så påverkar det Järfällaborna

Foto: Privat/Pressbild/Privat

Igår kom Riksbankens besked om att lämna styrräntan oförändrad – på en historiskt hög nivå. Järfälla i Fokus har träffat husägare och företagare i kommunen som vittnar om tuffa tider.
– Tänker på dem som är ensamstående, säger husägaren Roland Alkas.

Den höga styrräntan har länge påverkat de svenska hushållen. Igår kom beskedet att Riksbanken håller styrräntan oförändrad vid 4,0 procent – ett beslut som påverkar låntagare runt om i Sverige. Även om inflationen har dämpats är den fortfarande hög och växelkursen är svag, menar Riksbankschef Erik Thedéen.

Kan bli tufft

Nyheten förvånar inte husägaren Roland Alkas, 44. Räntan på hans bolån har mer än tredubblats de senaste månaderna efter att bindningstiden på hans lån med fast ränta gick ut. Nu betalar han rörlig ränta på lånet. Roland bor och jobbar i Järfälla. Skillnaden i plånboken har varit märkbar, men han bor i ett hushåll med två inkomster, något han anser hjälper i dessa svåra ekonomiska tider.
– Jag tänker på dem som är ensamstående eller arbetslösa. Det kan bli tufft, säger Roland Alkas.

Ramazan Bircan, 60, har ägt Roma Ristorante i Jakobsberg i 30 år. Han berättar att de höga räntorna har påverkat antalet gäster som kommer genom dörren, vilket märks i restaurangens omsättning.
– Folk är skuldsatta. Har de inga pengar så kommer de inte, säger Ramazan Bircan.

Ramazan Bircan (höger) har ägt Roma Ristorante  i 30 år. Foto: Mitchell Cordner

Masoum Sanjo, 19, är delägare av BaBa Shawarma i Jakobsberg och känner av den höga inflationen. Han säger att företaget inte bara upplever att kunderna minskar utan att kostnaderna för att driva verksamheten också har ökat.
– Köttet och allting, allt blir dyrare, säger Masoum Sanjo.

Masoum Sanjo är delägare av BaBa Shawarma. Foto: Mitchell Cordner

Att lämna styrräntan oförändrad bryter mot en penningpolitisk trend. Riksbanken har tidigare höjt räntan åtta gånger i rad från noll procent i början av maj förra året. Riksbankens nästa räntebesked kommer den 1 februari 2024.

Mitchell Cordner
mitchell.cordner@jakobsbergsfolkhogskola.se