FeatureReportageSenasteSportTräning och hälsa

Reportage: Aldrig för gammal för att må bra

Behovet av hobbys, fart och fläng och social trygghet försvinner inte med åldern. Seniorträffen i Barkarby jobbar med att fånga upp ensamma pensionärer genom att anordna aktiviteter. Här kan de äldre måla akvarell, leta kontroller i skogen eller digga till jazz.

Den öppna verksamheten Seniorträffen i Järfälla kommun anordnar aktiviteter för seniorer i Barkarby, Kallhäll, och Jakobsberg. I maj ska även den, för tillfället, privatägda verksamheten i Flottiljen bli kommunal. Varje vecka är alla över 65 år välkomna att följa med på aktiviteter som gympa, orientering, högläsning, stickning och musikstund. 

Ingrid Larsen är aktivitetssamordnare för Seniorträffen i Barkarby. Hon berättar att syftet med verksamheten är att agera mötesplats för hemmaboende pensionärer, och att bryta ensamhet bland äldre. De som kommer till träffarna umgås, fikar och får en chans att prata om minnen. Eller kanske lära sig något nytt. Många är över 80 år och står utan biståndsbedömd hjälp.

– Träffarna är en jättefin service från kommunen. Och jag har världens roligaste jobb! Personer som har levt i nästan hundra år har mycket intressanta berättelser att dela med sig av, säger Ingrid Larsen. 

Ingrid Larsen. Foto: Clara Wanders

Ingrid Larsen är ansvarig för att utforma och anordna aktiviteter och de eventuella lokaler de ska äga rum i. Hon berättar att en av de mest populära aktiviteterna är musikstunderna. På önskemusikträffarna får deltagarna önska låtar från CD-skivor de har hemma. Eller som de minns från sin ungdom. Sedan sätter Ingrid Larsen ihop en Spotifylista med alla önskemål. De lyssnar på låtarna tillsammans, pratar om musiken och de minnen som väcks av tonerna.

Just nu bjuder de dessutom in till Vårsalong där Seniorträffens målargrupp “Färgglädje” tillsammans med PRO’s akvarellcirkel ställer ut sina konstverk i Café Brors lokal på Jaktplan 2. 

Aktivitetsprogrammet för varje vecka publiceras på Järfälla kommuns hemsida. Just den här veckan står bland annat “Orientering i Vålbergaskogen” och “Svängning Dixie-jazz” på agendan. Och Järfälla i Fokus följer med!

Tisdagsorienteringen – poppis bland pensionärerna

För två år sedan drog Ingrid Larsen igång orientering på Seniorträffen. Förutom programsamordnare är hon utbildad hälsopedagog och tycker att det är viktigt att anordna fysiska aktiviteter. 

– Eftersom att jag är en “idrottsyp”, tänker jag att genvägen till hälsa är att röra på sig och vara ute.

Varje vecka håller hon i bland annat intervall- och cirkelträning, pinngympa, “walk and talk” och orientering. Orienteringen har varit särskilt uppskattad, och varje vecka har runt 12 pensionärer gett sig ut på veckans bana.

–Deltagarna säger att det är ett bra sätt att komma ut på. Att promenera samma runda varje dag, året om, är inte så kul. Här har dom någonting att göra under tiden.

.Ingrid Larsen utanför Seniorträffens lokaler på Jaktplan 2. Foto: Lou Mikko.

Varje tisdag lägger Ingrid Larsen ut två orienteringsbanor i området kring Vålbergaskogen. En kortare, på ungefär två kilometer, och en längre på tre kilometer för den som orkar gå lite längre. Hon ritar dem medans hon går och anpassar rundan efter väder.

–Det har varit så himla halt i år så vi har tappat lite deltagare, men vi har pratat med Järfälla Orienteringsklubb om att samarbeta. Jag lägger ändå ut banorna varje vecka, då kan deras pensionärer också få ta del av dem. Det är bra om det kommer många!

Göta Aronsson, 90, Ulla-Britta Bengtsson, 93, Inga-Lill Wallin, 84 och Uno Edman, 88, redo för orientering. Foto: Lou Mikko.

Bland de som nästan varje vecka, oavsett väder, återvänder till orienteringen hittar vi Göta Aronsson, 90, Inga-Lill Wallin, 84 och Uno Edman, 88. De går på Seniorträffens aktiviteter varje dag, ibland flera gånger om dagen. Igår spelade de boule och idag är det dags för orientering igen. 

– Det bästa med orienteringen är att man får vara ute och gå, tycker Göta Aronsson.

– Jag har inte orienterat sedan jag gjorde lumpen, men när Ingrid startade orienteringen här blev jag lite nyfiken. Jag hängde på och det är lite spännande att springa i skogen och leta efter kontroller, säger Uno Edman. 

Ulla-Britta Bengtsson fyller 94 i år men brukar ändå orientera varje vecka. Hon lärde känna Göta Aronsson för 20 år sedan när deras män gick bort, och nu umgås dom varje dag här på Seniorträffen. Då och då hänger hon med Uno Edman på intervallträningen. 

– Hon sprintar i backen med sin rullator!, skrattar Uno Edman.

– Mina barn säger: “Du har aldrig rört dig så mycket som du gör nu för tiden”, säger Ulla-Britta Bengtsson.

Inga-Lill Wallin läser kartan på väg till första kontrollen på dagens bana. Foto: Lou Mikko.

– Jag tycker att det är roligt, men inte varje vecka. Jag hänger med emellanåt. 

Uno Edman har varit aktiv på seniorträffen länge och går på allt från intervallträning och gympa till orientering. Han berättar att det är ungefär samma personer som kommer till träffarna varje vecka. Eftersom att de själva är över 80 år skulle de gärna vilja nå ut till fler lite yngre pensionärer. Han tycker också att det är lite brist på killar.

– Vi hade Gubbfika förut, men det har försvunnit. Vi var kanske fem gubbar från början, men jag vet inte varför dom inte kommer. Vi behöver fler killar!

Jazz som känns i hela kroppen

På Café Brors hörna sitter Eijan Söderberg, 98 år gammal. Hon är exalterad. Om en halvtimme börjar eftermiddagens jazzsession. 

– Jag är en gammal Nalentjej! När jag hör jazz vill hela min kropp röra på sig. För ett år sedan kunde jag fortfarande dansa till musiken, men nu när jag har rollatorn får jag mest sitta och vicka på fötterna, säger Eijan Söderberg.

Jazzfantasten Eijan Söderberg. Foto: Clara Wanders

Eijan Söderberg berättar att jazz inte bara är något att lyssna på. Musiken är mer välgörande, upplivande. Hon fortsätter. Att spela jazzmusik inom äldrevården är att föredra, menar Eijan Söderberg. Texten och melodin livar upp kroppen, samtidigt som den lugnar själen.

Då och då kan pensionärerna i Barkarby lyssna på jazzmusik live på Seniorträffen, men Eijan Söderberg är inte helt nöjd. 

– Jag vill gå på jazz minst ett par gånger varje vecka! Det här är ju det som jag och så många andra uppskattar, och om du en gång börjat med att lyssna på jazz blir du smittad av musiken. 

Eijan Söderberg påpekar ödmjukt att modern dansmusik kan vara så enformig att man slutar lyssna aktivt. Texter och musikslingor som återkommer genom låten. Jazzens slagkraft är större än så, menar hon.

– Den aktuella musiken som är i farten numera halvsover jag till. Men när jazzen kommer igång, götalike! Då vaknar jag. Jag har alltid varit så, när det är fest så är det fest!  

Inne i matsalen på Barkarby mötesplats serveras kaffe och toscakaka. Ett trettiotal pensionärer sitter förväntansfulla vid borden, och klockan 14.00 står East Coast Ramblers på scen. Ensamblen består av Janne Åkerman, Erik Persson, Hasse Hultman, Olle Törnqvist, Lasse Pettersson och Boa Carlman. De har aldrig tidigare spelat ihop i den här uppsättningen och de varvar musikstycken med mellansnack med publiken.

East Coast Ramblers spelar för seniorerna på Barkarby mötesplats. Foto: Clara Wanders

– En optimist lever sju år längre än en pessimist, står det på en skylt där ute i entrén. Så vi chansar på att vi fixar detta, säger Olle Törnqvist.

Sextetten tar ton till stycket “Petite Fleur”-  en låt de inte repeterat innan. Sopran och altsax, piano, kornett, bas, banjo och ibland en liten flöjt. Musiken på scen är som en vild, men respektfull diskussion. Och publiken njuter. Eijan Söderberg ler brett, klappar händerna och vickar på fötterna i takt med musiken.

East Coast Ramblers. Foto: Clara Wanders

Efter en och en halv timmes spelning är stämningen i rummet påtagligt upplyft. East Coast Ramblers tackar för sig och säger att de ser fram emot nästa gång de ska spela för seniorerna. 

– Vi ses den sjuttonde maj! Vi har sparat några toner tills dess, säger Olle Törnqvist efter ensemblens pompösa avslutningslåt. Och publiken jublar. 

De äldre njuter av jazzen. Eijan Söderberg klappar händerna. Foto: Clara Wanders

Fortsatt arbete för Järfällas äldre

Den 17 maj håller Järfälla kommun en temadag vid namn “Det är aldrig försent att må bra”. Programmet för dagen innehåller föreläsningar med aktörer som vill samarbeta och prova på-aktiviteter för nyfikna äldre. 

Pensionärerna som deltar på Seniorträffens aktiviteter är ofta återkommande. Det är roligt att så många väljer att gå på en variation aktiviteter, menar Ingrid Larsen. Samtidigt finns det en utmaning med att fånga upp de äldre som faktiskt inte kommer på träffarna. 

– Syftet med verksamheten är att bryta ensamhet, men då måste man ju nå de ensamma, berättar Ingrid Larsen. 

Ingrid Larsen hoppas att temadagen i maj är startskottet för att öka samarbetet mellan de kommunala och regionala aktörer som arbetar med äldre. Det är samma målgrupp, säger hon. 

Informationsblad för temadagen “Det är aldrig försent att må bra”. Foto: Lou Mikko

Seniorträffen är ett kommunalt initiativ, utan ekonomiskt resultatkrav. Därför finns en frihet att anpassa verksamheten efter den lokala efterfrågan. Ibland hyr de bussar och gör utflykter, ibland är det filmvisning och kvällshäng med smörgåstårta. 

– Utbudet beror på vilken seniorträff man går till. Våra träffar här i Järfälla har olika inriktning beroende på vad man har för intresse själv, säger Ingrid Larsen.

Kommunen jobbar utöver träffarna med att kunna erbjuda annan typ av hjälp för de äldre som fortfarande bor hemma. Det finns bland annat en fixartjänst för att få hjälp med praktiska saker i hemmet och en digital hemguide för de som vill bli mer tekniska. Snart drar också projektet “Cykling utan ålder” igång, som ger seniorer som inte själva kan ta sig ut, möjligheten att åka lådcykel runt i Järfälla.

– Järfälla kommun har väldigt bra stöd för hemmaboende pensionärer. Vi är på tå när det gäller att ordna grejer, avslutar Ingrid Larsen. 

Lou Mikko

lou.mikko@jakobsbergsfolkhogskola.se

Clara Wanders

clara.wanders@jakobsbergsfolkhogskola.se