KrönikaSamhälleSport

Elias Ben Chaabane: Vad är egentligen fotbollsplanen?

Det är torsdagskväll och skolan håller på att släckas ner, det är mörkt och kallt som fan ute, om man fokuserar blicken så kan man se snön falla. Jag snackar med min klasskamrat Jeremy som bor i Kungsängen om att gå och spela fotboll i någon inomhushall i närheten en dag efter skolan. Jeremy skrattar till. ”Det är omöjligt” säger han med ett leende som utstrålar någon form av ironi. ”Bror det har inte gått att spela fotboll på vintern i Järfälla på flera år”

För de som är vuxna är det såklart inte ett jättestort problem att det inte finns någonstans i närheten att spela fotboll, man kan bara ta bilen eller tunnelbanan någon annanstans i Stockholm.

Men vad händer med alla som inte har något val? Alla ungdomar som inte har möjlighet att åka fram och tillbaka över hela Stockholm hur de vill, alla som hellre vill umgås med sina vänner än att kolla vilket som är Bianca Ingrossos senaste samarbete på TikTok. De som vill träffas och spela fotboll, som vill fly verkligheten en stund i en svettig gympasal. 

De utelämnas tyvärr, man ska inte säga att det inte finns tillgång till hallar, men de tider som är tillgängliga går direkt till alla föreningar runt omkring, dessutom så är det väldigt dyrt att hyra. Ett snabbt öga på bokningssystemet för att se om det finns några tider i någon hall i närheten, det fanns såklart inga.

Inte för att detta borde komma som en chock men läget gör såklart det mycket svårare att möta sina kompisar efter skolan för att bara gå till en hall och lira. 

Så vad gör man när det inte finns någonstans att spela? 

I vissa fall struntar man väl bara i det, går hem, spelar FIFA istället. Såklart inte super ur en hälsosynpunkt om man jämför med alternativet, men man umgås i alla fall med vänner.

Och i andra fall? För alla går ju inte hem, alla har inte något att göra hemma och alla vill inte vara hemma på grund av omständigheterna där. Vissa behöver få utlopp för känslor, ilska och andra vill bara ha någon att prata med. Vart tar de vägen?

Vad är egentligen fotbollsplanen i Järfälla?

Efter att ha grubblat på detta hela kvällen och efterföljande morgon, så frågar jag Jeremy direkt när vi ses, vi hinner knappt hälsa. 

Vart går alla som inte har någonstans att spela fotboll en kall novemberkväll?

Hans svar: ”Många hamnar i centrum, det är dit man dras.”

Text och bild: Elias Ben Chaabane
elias.chaabane@jakobsbergsfolkhogskola.se